MADAMADAM, Stadsmuseum Harderwijk

Komend najaar organiseert Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling MADAMADAM met schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Jitske Schols (geb. 1969, Rotterdam).

Schols is gefascineerd door het verstrijken van de tijd. Deze belangstelling begon toen zij een boek las over de voormalige bewoners van het huis waarin ze zelf opgroeide. Het zette haar op het spoor van een aantal bijzondere vrouwen; niet alleen vrouwen die gewoond hadden in dat huis, maar ook andere vrouwen uit het recente verleden. Vrouwen met intrigerende levensverhalen, die in de vergetelheid geraakt zijn omdat de geschiedenis nog steeds vooral wordt verteld aan de hand van de belevenissen van mannen. Met haar kunstwerken brengt Jitske Schols deze verloren vrouwengeschiedenissen (‘herstories’) terug naar de oppervlakte.

Tijdens de coronaperiode verruilde Schols haar fotocamera voor de kwast en maakte een serie schilderijen onder de titel ‘Never no’ over Caresse Crosby, de uitvindster van de bh en de serie ‘As it goes’, geïnspireerd op het verhaal van haar eigen overgrootmoeder. Beide series zullen te zien zijn op de tentoonstelling MADAMADAM in Stadsmuseum Harderwijk.

MADAMADAM, Stadsmuseum Harderwijk – 23 september 2022 – 8 januari 2023

Visit Stadsmuseum Harderwijk >>