Schols biedt voortaan uniek werk

Fotograaf Jitske Schols start per heden met het aanbieden van fine art fotografie in een gelimiteerde oplage van slechts één exemplaar. Op deze manier wil ze ervoor zorgen dat haar klanten voortaan een uniek werk in handen krijgen, zonder daar extra voor te hoeven betalen. 

De fotografe die wordt vertegenwoordigd door Galerie Caroline O’Breen in Amsterdam kwam tot haar besluit nadat ze tijdens de rustige coronaperiode vaker de kwast ter hand nam. Schols: “Met schilderijen verkoop je steeds een uniek exemplaar. Ik zie dat mijn klanten het waarderen dat zij de enigen zijn die een bepaald werk in huis hebben. Daarnaast ervaar ik zelf een intensere band met en betrokkenheid bij mijn werk als er maar eentje van is.” Dat bracht de fotograaf tot haar voornemen om voortaan ook haar fotografie als uniek werk aan te bieden.

Voor de persoonlijke collectie van de kunstenaar en voor exposities zal van ieder werk ook één artist proof (AP) worden uitgegeven. Overigens zal de prijs niet toenemen, Schols vindt het belangrijk dat haar werk voor een breed publiek toegankelijk blijft. Daarnaast zal de kunstenaar buiten deze exemplaren ook bij tijd en wijle special editions en etsafdrukken in oplage blijven aanbieden.

Schols bestudeert thema’s als tijd en ruimte en laat verloren vrouwelijke geschiedenissen herleven. Haar werk is geïnspireerd op de werken die kunstenaars als Willem Witsen, Willem Bastiaan Tholen en Piet Meiners tussen 1880 en 1920 maakten op de plek waar zij opgroeide. Schols vertaalt de sfeer van destijds naar eigentijdse beelden, waarbij ze zoekt naar de balans en synthese tussen de schoonheid van vroeger en de technieken van nu. In het pre-digitale tijdperk moesten kunstwerken met de hand worden gemaakt en was ieder exemplaar sowieso uniek. Nu kun je als kunstenaar er voor kiezen om een werk in oplage uit te geven, zodat een beeld voor meer mensen beschikbaar wordt. Voor Schols is dat echter niet meer bevredigend. “Het aanbieden van alleen maar unieke kunstwerken past bij mijn visie op mijn fotografie, waarbij de exclusiviteit en het bijzondere van die ene foto wordt benadrukt.” 

Jitske Schols (geb. 1969) werkt met een verscheidenheid aan media, waaronder fotografie, schilderen, tekenen, collages en afdrukken. Haar belangrijkste focus is portretfotografie. In 2017 won ze de Dutch National Portrait Prize.