#istandwithakwasi

Ik word zo mismoedig van deze maatschappij waarin we geen oog hebben voor de ander en alleen maar gaan voor ons eigen gewin. Ik huil om de hardheid waarmee mensen met een goed hart en goede bedoelingen worden neergesabeld. Ik treur om de onnozele en kortzichtige reacties van mensen die halsstarrig proberen te voorkomen dat onze maatschappij een SAMENleving wordt. 

Voor het AD Magazine maakte ik een portret van de altijd sympathieke Akwasi. Het zou een mooi interview worden waarin Akwasi vertelt over zijn ouders, de plaats waar hij opgroeide en hoe cruciale ­gebeurtenissen in zijn leven bepalen wie hij nu is. Respectvol en waardevol. Dacht ik. Helaas vond het medium het nodig om ook even het riool in te duiken om naast dit mooie portret een sleezy artikel te plaatsen met opgedregde eeuwenoude anti zwartepiet tweets van de toen nog jonge Akwasi. Was dit opzet? Was dit al de hele tijd het plan? Om hem onder het mom van ‘we doen een respectvol interview’  genadeloos te kunnen neersabelen? Ik distantieer me in ieder geval van zulke tendentieuze journalistiek en vind het dan ook jammer dat mijn foto’s ongevraagd daarvoor werden gebruikt (inmiddels is de foto vervangen door een andere).

Een ieder die schande spreekt over de tweets uit 2011 van Akwasi wil ik graag het onderstaande filmpje nog eens voorschotelen.

Tot slot wil ik zeggen dat wie Akwasi kent weet dat hij een intelligente, liefdevolle en warme persoonlijkheid is die inderdaad kan verbinden. Maar in zo’n huichelachtige maatschappij waarin we werkelijk álles doen om het maar niet over racisme te hebben, is het wel heel lastig opereren. Het zou fijn zijn als we een keer met open vizier zouden willen luisteren, begrijpen, leren, ontwikkelen en elkaar een hand zouden willen uitreiken (dank Karin voor de woorden!) zonder slakken te leggen op ieder woord en daarmee af te leiden van waar het werkelijk om gaat. Ik hoop dat we het ooit leren, want wie in de reacties onder willekeurig welk bericht op internet kijkt, ziet dat het broodnodig is.  

#istandwithakwasi